Om Spil Dansk i Roskilde

Roskilde Kommune har været en del af den landsdækkende Spil Dansk-uge siden 2013.

Danmarks største musikbegivenhed

Roskilde Kommune har en vision om at være førende på musikken og at være en by og kommune med en stærk kulturel profil. Derfor meldte vi os ind i kredsen af Spil Dansk-kommuner, idet formålet med Spil Dansk er at udbrede, udvikle og sætte fokus på dansk musikkultur i bredeste forstand. Spil Dansk i Roskilde er desuden en del af Musikby 2020.

Tilbage i 2013 var der mere end 30 arrangementer af høj kvalitet på programmet og det er vokset siden. Roskilde Kommune vandt efterfølgende en pris som årets Spil Dansk-kommune og med æren fulgte 30.000 kr., der var øremærket skabelsen af et nykomponeret stykke dansk musik. Det blev til korværket Hvor verden stopper af dirigent og komponist Jacob Høgsbro og blev opført i Spil Dansk-ugen året efter af mere end 400 børn fra 3. klasser i hele kommunen.

I 2015 voksede antallet af offentlige Spil Dansk-arrangementer i Roskilde til 42 - foruden en række lukkede arrangementer som fx en række masterclasses og mentorsessions i komposition og sangskrivning for særligt talentfulde musikskoleelever.

Tidligere borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen, udtalte i 2018 følgende om Roskilde Kommunes deltagelse i Spil Dansk:

- I Roskilde tror vi på musikken som en måde at gøre livet bedre og sjovere på. Vi tror på, at mere musik giver bedre indlæring og et stærkere fællesskab. Vi arbejder for at skabe kreative, musiske mennesker som kan berige vores kommune og samfundet i det hele taget. Det er Spil Dansk som begivenhed med til at understøtte både i kraft af de arrangementer, som masser af mennesker oplever og bliver beriget af. Og i kraft af det netværk, der skabes og dyrkes mellem vores mange dygtige og energiske aktører på musikområdet, som til enhver tid vil være med til at sætte musikken på dagsordenen på nye, anderledes måder.

Fakta om Spil Dansk

Spil Dansk har eksisteret siden 2001 og blev de første mange år kun fejret om torsdagen i uge 44 som den officielle Spil Dansk-dag.

Efterhånden voksede mængden af arrangementer rundt om i kommunerne, så Spil Dansk nu er en fejring af dansk musik i hele uge 44. Dansk musik defineres i denne sammenhæng som musik skabt af komponister og sangskrivere med tilknytning til Danmark – men kan i øvrigt være inden for alle genrer og fremført på alverdens sprog.

I kraft af antallet af arrangementer og den geografiske spredning kan Spil Dansk med rette kaldes for Danmarks største musikbegivenhed.